Przejdź do głównej zawartości

54. Pierwsze domowe curry

Do tej pory sądziłam, ze curry to jakies turbo trudne danie, które wymaga nie bylejakich umiejętności. Okazało się, ze nic bardziej mylnego - to proste, szybkie i bardzo smaczne danie :) moje wyszło wyjątkowo ostre, ale lubię intensywne potrawy, wiec dla mnie git.

Doprawiałam totalnie na oko, wszystko wedle uznania - próbujcie i niechaj chilli zawładnie Waszą kuchnią :) 

Składniki na dwie duże porcje:
pierś z kurczaka
150 ml mleczka kokosowego (jeśli będzie za rzadkie, można zagęścić śmietaną - ja użyłam mleczka kokosowego z Biedronki, było idealne)
1 – 2 łyżki curry w proszku
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
chilli w proszku (lub papryczka chilli)
½-1 łyżeczki pieprzu cayenne
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
olej
sól, pieprz

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Posypać solą oraz obficie pieprzem.
W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli ( lub suchą przyprawę), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw zamarynować kurczaka i pozostawić na minimum 5 minut.
Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić posiekaną cebulę.

Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez około 1 minutę.

Na koniec dodać mleczko kokosowe i gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawic do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.

Podawaj gorące curry z ryżem, chlebkiem naan lub pieczonymi ziemniakami.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ  :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :) Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej - cebula - pęczek zielonej pietruszki - żurawina - 1 jajko - ok. 1 duża łyżka mąki pszennej - ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane - odrobina bułki tartej to obtoczenia Przyprawy: - słodka papryka - kurkuma - sól morska - pieprz 1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca. 2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni

31. Fondant czekoladowy - lava cake / Kwestia Smaku

Chcesz przygotować pyszną Walentynkową kolację dla ukochanej osoby? Co jak co, ale deser możesz odhaczyć! Czekoladowe ciacho wjeżdża na stół:)  Składniki na 4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru mała szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania:  cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać mąkę i wymieszać