Przejdź do głównej zawartości

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :)


Składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- żurawina
- 1 jajko
- ok. 1 duża łyżka mąki pszennej
- ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane
- odrobina bułki tartej to obtoczenia

Przyprawy:
- słodka papryka
- kurkuma
- sól morska
- pieprz

1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca.
2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni upraż wszystkie ziarna.
3. Gdy kasza przestygnie, dodaj do niej wszystkie pokrojone składniki oraz jajko, mąkę i przyprawy. Przyprawiałam standardowo na oko :) 
4. Na koniec formuj małe kotleciki i obtaczaj je delikatnie w bułce tartej, ale tak, aby bułki nie było zbyt dużo. Smaż na ulubionym tłuszczu - ja smażyłam standardowo na maśle klarowanym :)


Dlaczego akurat żurawina w takiej potrawie? Bo tak sobie wymyśliłam i wcale nie żałuję! :) W innej wersji tych kotletów użyłam suszonych pomidorów, jednak jeśli nie lubisz ani tego, ani tego - stwórz własną wersję :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag