Przejdź do głównej zawartości

52. Mini serniczki bez pieczenia

Zgodzę się z tym, że prawdziwa czekolada nie ma sobie równych i tak naprawdę nic jej nie zastąpi, ale nie każdy został obdarzony mocą jej jedzenia beż konsekwencji :( Także... na słodkie zachcianki polecam mini serniczki bez pieczenia. Tak o, bez okazji!



Składniki na spód:
15 daktyli
5 łyżek płatków owsianych
kopiasta łyżka masła orzechowego

Masa:
250 g twarożku
2 łyżki nasion chia
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka miodu

Dodatkowo owoce oraz galaretka.

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 20 minut. Po tym czasie zblendować/rozbić widelcem, dodać masło orzechowe i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Składniki na masę hopsnąć do miski i również wymieszać, w międzyczasie rozpuścić i lekko ostudzić galaretkę.

Na spód (u mnie silikonowych) foremek wkładamy po dużej łyżeczce masy daktylowej dokładnie ją ugniatając. Kolejną warstwą jest masa serowa, również trochę więcej jak łyżeczka. Na to wcisnąć owoce, zalać galaretką i schować do lodówki.

Serniczki nie stawiają oporu przy wyciąganiu z foremek - ja pomagałam sobie małą łyżeczką. Dla mnie sztos :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ  :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :) Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej - cebula - pęczek zielonej pietruszki - żurawina - 1 jajko - ok. 1 duża łyżka mąki pszennej - ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane - odrobina bułki tartej to obtoczenia Przyprawy: - słodka papryka - kurkuma - sól morska - pieprz 1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca. 2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni

31. Fondant czekoladowy - lava cake / Kwestia Smaku

Chcesz przygotować pyszną Walentynkową kolację dla ukochanej osoby? Co jak co, ale deser możesz odhaczyć! Czekoladowe ciacho wjeżdża na stół:)  Składniki na 4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru mała szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania:  cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać mąkę i wymieszać