Przejdź do głównej zawartości

51. Zupa dyniowa z warzywami

Dziś na obiad poleca się rozgrzewająca zupa dyniowa. Przywiozłam ostatnio od babci małą dynie (ok. 2 kg), stwierdziłam, że przecież nie wyjdzie z niej AŻ TAK dużo zupy i nie będę się rozdrabniała. No... to mam co jeść do końca tygodnia :) Wyszedł cały garnek! Dobrze, że chociaż jest zdrowa - bez śmietany (planowałam dodać, ale nie było potrzeby), na wywarze z mięsa.


Wywar:
Ja swój zrobiłam na pałce z kurczaka i niecałych 2l wody. Po zebraniu szumowin wrzucić listek, ziele i kostkę. Nie dodawałam tutaj nic więcej.

Warzywa:
- dynia (ok. 2 kg)
- dwie duże marchewki
- dwa ziemniaki
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- kawałek imbiru, wedle uznania
- na zdjęciu widać również korzeń pietruszki - upiekłam ją, ale nie dodawałam do zupy, bo była zbyt oporna przy blendowaniu :)

Przyprawy:
Sól, pieprz, słodka papryka, chilli, majeranek, czubrica czerwona, szczypta cynamonu

Wywar zagotować i wrzucić do niego same ziemniaki i gotować, aż będą mięciutkie. Resztę warzyw pokroić w kostkę (włącznie z cebulą, czosnkiem oraz imbirem) i piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zblendować - ja odlałam trochę wywaru do innego naczynia, zblendowałam warzywa w oddzielnej misce, a następnie dodałam papkę do garnka. Inaczej wszystko na raz mogłoby mi się nie zmieścić :) Robiłam to na dwie tury, wiec cały wywar został wykorzystany. 

Na koniec doprawić, ja lubię intensywne smaki, więc nie żałowałam przypraw. Opcjonalnie można dodać na talerz pestki z dyni, ale ja oczywiście o tym zapomniałam... dodam jutro. I pojutrze :D 

Zupka wyszła bardzo kremowa, więc zrezygnowałam ze śmietany czy mleczka kokosowego. Czyste warzywa, samo zdrowie :) 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ  :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :) Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej - cebula - pęczek zielonej pietruszki - żurawina - 1 jajko - ok. 1 duża łyżka mąki pszennej - ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane - odrobina bułki tartej to obtoczenia Przyprawy: - słodka papryka - kurkuma - sól morska - pieprz 1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca. 2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni

31. Fondant czekoladowy - lava cake / Kwestia Smaku

Chcesz przygotować pyszną Walentynkową kolację dla ukochanej osoby? Co jak co, ale deser możesz odhaczyć! Czekoladowe ciacho wjeżdża na stół:)  Składniki na 4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru mała szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania:  cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać mąkę i wymieszać