Przejdź do głównej zawartości

57. Łosoś na noworoczne diety

Muszę przyznać, że ten post, a właściwie przepis i zdjęcia już sobie trochę poleżały. Najwyższa pora podzielić się z Wami daniem, które wyjątkowo często gościło na naszych talerzach ostatniego lata. Myślę, że idealnie sprawdzi się w "po świątecznym" menu, dla tych którzy chcą smacznie i zdrowo zjeść. Przepis jest banalnie prosty, zatem zakasamy rękawy i do garów ;)



Składniki:
- dwie porcje łososia (ok 200g)
- cała paczka świeżego szpinaku
- kilka różyczek brokuła (ok 80g)
- pomidorki koktajlowe (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 100g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn (ok. 2 gałązki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz




Zaczynamy od wymieszania szpinaku z oliwą i posiekanym czosnkiem - wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego. odstawiamy na bok.
Łososia myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy go wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem - proponuje delikatnie "wymasować" rybę, wtedy lepiej się zamarynuje. Łososia układamy na wcześniej przygotowanym szpinaku (skórą do dołu).
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości plastry (jak kto lubi) - wszystko wrzucamy do naczynia ze szpinakiem i łososiem. na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe - jeśli macie to z gałązkami, nie zmienia to smaku, ale ja bardzo kiedy danie jest prezentowane w ten sposób :)
Tak przygotowanie danie wrzucamy do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.

Danie można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub możemy dodać więcej warzyw, wtedy nie potrzebujemy już dodatków.

Smacznego! :)





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ  :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :) Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej - cebula - pęczek zielonej pietruszki - żurawina - 1 jajko - ok. 1 duża łyżka mąki pszennej - ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane - odrobina bułki tartej to obtoczenia Przyprawy: - słodka papryka - kurkuma - sól morska - pieprz 1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca. 2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni

31. Fondant czekoladowy - lava cake / Kwestia Smaku

Chcesz przygotować pyszną Walentynkową kolację dla ukochanej osoby? Co jak co, ale deser możesz odhaczyć! Czekoladowe ciacho wjeżdża na stół:)  Składniki na 4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru mała szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania:  cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać mąkę i wymieszać