Przejdź do głównej zawartości

37. Dyniowe ciasteczka owsiane / Jadłonomia

Jak się okazało, z dyni można zrobić o wiele więcej, niż tylko pyszną kremową zupę. :) 
Autorka jednej z naszych ulubionych stron o gotowaniu - Marta Dymek, zaproponowała pyszną alternatywę ciasteczek owsianych w wersji jesienno-dyniowej :) Są bardzo aromatyczne, chrupkie i pasują idealnie do gorącej herbaty z miodem, imbirem i cytryną. Dodatkowo, ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Poniżej przedstawiamy własną wersję przepisu. Skusisz się? 


Składniki na 20 - 30 ciasteczek.
2 szklanki mąki ryżowej (można użyć innej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki orzechów, posiekanych - u nas nerkowce
1/2 szklanka żurawiny

Przygotowanie:

1. Pie­kar­nik roz­grzać do 170 stop­ni. W dużej misce do­kład­nie wy­mie­szać wszyst­kie syp­kie skład­ni­ki poza płat­ka­mi, na­stęp­nie dodać płat­ki i po­now­nie krót­ko wy­mie­szać.
2. W małej misce do­kład­nie wy­mie­szać olej, cu­kier oraz puree dy­nio­we na gład­ką emul­sję. Wlać mokre skład­ni­ki do su­chych, do­kład­nie wy­mie­szać, na ko­niec wsy­pać żu­ra­wi­nę oraz orze­chy i wmie­szać w cia­sto.
3. Dużą bla­chę wy­ło­żyć pa­pie­rem do pie­cze­nia. Do formowania kulek użyć gałkownicy do lodów lub wykonać kulki ręcznie, a następnie spłaszczyć je delikatnie łyżką. Piec przez 17 – 20 minut, po czym wyjąć i wsta­wić po­zo­sta­łą par­tię cia­stek. Scho­wa­ne w pusz­ce wy­trzy­mu­ją do 10 dni.


Udanych wypieków!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem ręc

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag

38. Kotlety z kaszy jaglanej - wersja nr. 2

Pierwotną wersję moich kotletów z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami znajdziecie TUTAJ  :) Dzisiaj przedstawiam Wam nieco zmodyfikowaną wersję, która powstała z tego, co akurat miałam w szafce. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Zachęcam do eksperymentowania, niech fantazja poniesie nas w kuchni! :) Składniki: - szklanka suchej kaszy jaglanej - cebula - pęczek zielonej pietruszki - żurawina - 1 jajko - ok. 1 duża łyżka mąki pszennej - ziarna: słonecznika, dyni oraz siemię lniane - odrobina bułki tartej to obtoczenia Przyprawy: - słodka papryka - kurkuma - sól morska - pieprz 1. Wypłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku, a następnie gotuj kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przesyp kaszę do miski i studź przez kilka minut - nie musi być zimna, jednak nie może być gorąca. 2. W międzyczasie pokrój natkę pietruszki i cebule (drobno) oraz żurawinę. Na suchej patelni