Przejdź do głównej zawartości

15. Papatacze

Ostatnio mistrzyni robienia pyszności (czyt. Ninka) wyczarowała Papatacze. Skąd tak nietuzinkowa nazwa dla tych pysznych drożdżowych bułeczek? Dla osoby, która wyczerpująco odpowie na to pytanie z pewnością przy najbliższej okazji nagroda w postaci kilku ciach! :D

A zatem zaczynamy!


Czego będziemy potrzebowali?


Ciasto:

-50 dag mąki pszennej
-5 dag drożdży
-pół szklanki tłustego mleka lub śmietany
-5 dag cukru
-8 dag margaryny
-2 jajka
-szczypta soli


Nadzienie:

-10 dag rodzynków
-10 dag migdałów oraz orzechów łuskanych
-łyżka skórki pomarańczowej
-płaska łyżeczka cynamonu
-5 dag cukru
-3 dag margaryny


Polewa:

-5-8 dag cukru pudru
-łyżeczka soku z cytryny
-łyżeczka masła


Do roboty!

-Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem. Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut, aby "ruszyły" :)  Następnie wlać je do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Nadać ciastu kształt kuli, owinąć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
-Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć bakaliowe nadzienie.
-Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na jednocentymetrowe plastry. Ułożyć luźno na wyłożonej papierem blasze i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.


Tak cudownie przygotowane Papatacze pieczemy w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut.


Efekt końcowy. Wygląda zachęcająco? :)

   
Bon appetit, kochani!
 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...