Tym razem inspirowałam się przepisem Ewy Chodakowskiej - i powiem szczerze, wyszło naprawdę pysznie! Jeśli masz pod ręką małą cukinię, pomidora i brązowy ryż - możesz spokojnie zafundować sobie szybki obiad :)
Zmodyfikowałam przepis E.Chodakowskiej o niektóre przyprawy.
Czego będziemy potrzebować?
-trzech łyżek brązowego ryżu
-połówki średniej cukinii
-pomidora
-jednej łyżki oliwy z oliwek
-jednej łyżki nasion słonecznika
-jednej łyżki posiekanej natki pietruszki
-przypraw: soli morskiej, pieprzu ziołowego, majeranku, papryki słodkiej i ostrej
Sposób przyrządzenia:
Brązowy ryż gotujemy dodając odrobinę soli. Cukinię należy cienko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cukinię, a pomidora sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę, następnie dodając cukinii. Danie duś ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, pieprzu ziołowego, papryki ostrej i słodkiej. Pod koniec duszenia dodaj ugotowany ryż.
Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
Voila! :)
Danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Wartość energetyczna: ok. 280 kcal
Białko: 9 g
Węglowodany: 57 g
Tłuszcze: 2 g
Zmodyfikowałam przepis E.Chodakowskiej o niektóre przyprawy.
Czego będziemy potrzebować?
-trzech łyżek brązowego ryżu
-połówki średniej cukinii
-pomidora
-jednej łyżki oliwy z oliwek
-jednej łyżki nasion słonecznika
-jednej łyżki posiekanej natki pietruszki
-przypraw: soli morskiej, pieprzu ziołowego, majeranku, papryki słodkiej i ostrej
Sposób przyrządzenia:
Brązowy ryż gotujemy dodając odrobinę soli. Cukinię należy cienko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cukinię, a pomidora sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę, następnie dodając cukinii. Danie duś ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, pieprzu ziołowego, papryki ostrej i słodkiej. Pod koniec duszenia dodaj ugotowany ryż.
Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
Voila! :)
Danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Wartość energetyczna: ok. 280 kcal
Białko: 9 g
Węglowodany: 57 g
Tłuszcze: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz