Przejdź do głównej zawartości

11. Kolorowy gulasz

Obiad nie musi być nudny! Dziś mam dla Was pyszny wiosenny gulasz, którego przepis powstał w głowie Kingi - ot co! :) Ilość składników można modyfikować wedle uznania - u mnie wyszły 4 porcje z dokładką :)

Co będzie potrzebne? 
-dwie średnie marchewki
-seler
-nieduży por (lub połowa sporego)
-trzy cebule
-duża papryka
-salsa pomidorowa/koncentrat
-wybrane mięso: u mnie polędwica wieprzowa
-kasza gryczana
-garść roszponki

-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-szczypta majeranku
-odrobina soli i ostrej papryki

Działamy!
Na grillowej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę polędwice, a na drugą - głęboką wrzucam cebule i smażę ją do momentu, aż będzie szklista. Gdy mięsko jest gotowe, zamykam je pokrywką i zdejmuję z gazu po to, aby spokojnie sobie doszło i było mięciutkie. Kiedy cebula będzie gotowa, dokładam do niej pokrojone w kostkę warzywa: marchew i selera (ponieważ one są najtwardsze i zależy mi na tym, żeby dusiły się jak najdłużej, wrzucam je jako pierwsze). Zostawiam wszystko na kilka minut, dolewając 1,5 szklanki wody. Następnym krokiem jest dodanie reszty warzyw i dolanie kolejnej 1,5 szkl. wody. Po 15-20 minutach należy sprawdzić, czy wszystko jest miękkie - jeżeli tak, dorzucamy mięso i dusimy wszystko na małym ogniu, a następnie dodajemy salsę (u mnie domowej roboty:) ) lub koncentrat pomidorowy oraz przyprawy razem z posiekaną świeżą roszponką.

W międzyczasie gotuję kaszę gryczaną w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gdy kasza całkowicie wchłonie wodę, zostawiam ją przykrytą pokrywką na parę minut.

Co nam zostaje? Próbować do smaku i sprawdzać, czy całość jest gotowa do podania :)

Aha! Całość udekorowałam bazylią (którą ostatnio uwielbiam!)

Smacznego! Mam nadzieję, że mój gulasz przypadnie Wam do gustu - jest naprawdę pyyyychaa :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...