Przejdź do głównej zawartości

13. Krewety z makaronem

Brakuje Ci pomysłu na lunch? Masz „coś” w lodówce, albo chociaż jakiś sklep w pobliżu? Nina proponuje dziś krewetki z makaronem, niby banalne, ale…mniaaam!

A co najważniejsze max 30min i gotowe.

Zatem zaczynamy!

Ogłoszenie nr 1: ja gotuję „na oko”, ale pokonamy to! :)

Czego potrzebujemy:
-Krewetki: ja wzięłam ok. 10szt
-Pomidorki koktajlowe: 7-10szt
-Czosnek: 1-2 ząbki
-Natka pietruszki: pół pęczka
-Masło: 1 łyżka
-Sól, pieprz, bazylia… jakiekolwiek przyprawy lubicie (proponuje iść w ziołowe, aczkolwiek tu minimalizm jest mile widziany)
-Makaron: najlepszy będzie tagliatelle, ale ja dziś nie miałam, więc użyłam pene z mąki orkiszowej
-Wino: odrobine białego lub różowego


I działamy!!

Krewetki oczyszczamy (koniecznie! Nie chcemy jeść małych jelitek)

Masło wrzucamy na patelnie i klarujemy. Jak będzie gotowe wrzucamy czosnek i smażymy chwilę. Następnie dodajemy krewetki, po chwili smażenia dolewamy trochę wina. Smażymy bez przykrycia kilka chwil. W międzyczasie gotujemy makaron. Jak krewetki będą pół miękkie (3-4min), dodajemy wcześniej pokrojone pomidorki i pietruszkę. Teraz smażymy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy i dodajemy makaron.




Jestem przekonana, że Tobie też wyszło mniaaaaaam! Teraz wystarczy spakować w pojemniczek i smacznego lunchu! :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...