Przejdź do głównej zawartości

56. Schab w sosie musztardowym

W kwestii mięs innych niż kurczak czy indyk, jeszcze trochę raczkuję. Zawsze boje się przyrządzać bardziej wymagające mięsa w obawie, że coś spierniczę. Mimo wszystko, ostatnio jestem coraz bardziej odważna w kulinarnych sprawach i walczę :) Tym razem wywalczyłam schab w sosie musztardowym z fasolką szparagową. Polecam na niedzielny obiad, z kaszą czy ziemniaczkami - mniam!



Składniki:
ok. 500 g schabu bez kości
fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) - sypałam na oko, wedle uznania
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 600 ml bulionu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
mała śmietanka 30%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki majeranku

W garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 2-3 minuty. Schab pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki (tak jak u mnie) i położyć na zeszklonej cebuli. Smażyć przez około 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć obsmażanie. Dodać musztardę, miód oraz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Wlać gorący bulion i zagotować, w razie potrzeby doprawić. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 50 min, mieszając co kilka minut. Po tym czasie dodać przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę szparagową, zanurzyć ją w sosie, przykryć garnek i dalej gotować aż fasolka będzie miękka.

Na koniec wymieszać śmietankę w odrobiną bulionu oraz mąką ziemniaczaną i dodać do reszty. Gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

U mnie danie podane z mieszanką kasz, ale równie dobrze sprawdzi się z ziemniaczkami. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...