W kwestii mięs innych niż kurczak czy indyk, jeszcze trochę raczkuję. Zawsze boje się przyrządzać bardziej wymagające mięsa w obawie, że coś spierniczę. Mimo wszystko, ostatnio jestem coraz bardziej odważna w kulinarnych sprawach i walczę :) Tym razem wywalczyłam schab w sosie musztardowym z fasolką szparagową. Polecam na niedzielny obiad, z kaszą czy ziemniaczkami - mniam!
W garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 2-3 minuty. Schab pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki (tak jak u mnie) i położyć na zeszklonej cebuli. Smażyć przez około 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć obsmażanie. Dodać musztardę, miód oraz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wlać gorący bulion i zagotować, w razie potrzeby doprawić. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 50 min, mieszając co kilka minut. Po tym czasie dodać przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę szparagową, zanurzyć ją w sosie, przykryć garnek i dalej gotować aż fasolka będzie miękka.
Składniki:
ok. 500 g schabu bez kości
fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) - sypałam na oko, wedle uznania
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 600 ml bulionu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
mała śmietanka 30%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki majeranku
Wlać gorący bulion i zagotować, w razie potrzeby doprawić. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 50 min, mieszając co kilka minut. Po tym czasie dodać przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę szparagową, zanurzyć ją w sosie, przykryć garnek i dalej gotować aż fasolka będzie miękka.
Na koniec wymieszać śmietankę w odrobiną bulionu oraz mąką ziemniaczaną i dodać do reszty. Gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
U mnie danie podane z mieszanką kasz, ale równie dobrze sprawdzi się z ziemniaczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz