Ten przepis, to według mnie absolutny hit tej zimy. Znalazłam go na blogu Jadłonomia - zaglądam tam zawsze, kiedy poluje na jakieś pyszne wege jedzonko. Po raz kolejny strzał w dziesiątkę - znalazłam szybki, tani i pyszny obiad! Oryginalny przepis znajdziecie u Marty Dymek - ja wprowadziłam w swoim kilka zmian, między innymi dodałam świeżą pietruszkę, zamiast suszonej.
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku, suszonego
450 g pomidorów w zalewie/przecieru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
sól i czarny pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Następnie dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać wedle uznania - samo, z chlebem czy ulubioną kaszą.
Przepis na dwie duże porcje:
1 mała czerwona cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
olej roślinny do smażenia
dwie puszki ciecierzycy
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku, suszonego
mały pęczek pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
sól i czarny pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Następnie dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać wedle uznania - samo, z chlebem czy ulubioną kaszą.
A już jutro - dla równowagi - coś dla tych, którzy lubią mięsko :)
Komentarze
Prześlij komentarz