Sezon truskawkowy oficjalnie ogłaszamy za otwarty! Dzisiaj wykonałam eksperymentalne śniadanko i powiem szczerze - moje eksperymenty kulinarne przestają lądować w koszu :))))
Składniki:
- 4 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżki otrębów żytnich
- 5 dojrzałych, świeżych truskawek
- szklanki wody lub mleka
- 1 łyżki miodu naturalnego
- szczypty cynamonu
- 2 truskawek do dekoracji :)
Sposób przygotowania:
Wlałam do garnka szklankę wody (możesz użyć mleka, jeśli wolisz!), po jej zagotowaniu wsypałam płatki owsiane i otręby, gotując wszystko na małym ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie. Następnie dorzuciłam truskawki pokrojone w kostkę gotując wszystko jeszcze przez 4-6 minut. Należy pamiętać o częstym mieszaniu owsianki - szybko przywiera do garnka!
W międzyczasie pokroiłam "na 4" dwie truskawki i przystroiłam moją wspaniałą owsiankę czerwoną gwiazdeczką :)
Składniki:
- 4 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżki otrębów żytnich
- 5 dojrzałych, świeżych truskawek
- szklanki wody lub mleka
- 1 łyżki miodu naturalnego
- szczypty cynamonu
- 2 truskawek do dekoracji :)
Sposób przygotowania:
Wlałam do garnka szklankę wody (możesz użyć mleka, jeśli wolisz!), po jej zagotowaniu wsypałam płatki owsiane i otręby, gotując wszystko na małym ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie. Następnie dorzuciłam truskawki pokrojone w kostkę gotując wszystko jeszcze przez 4-6 minut. Należy pamiętać o częstym mieszaniu owsianki - szybko przywiera do garnka!
W międzyczasie pokroiłam "na 4" dwie truskawki i przystroiłam moją wspaniałą owsiankę czerwoną gwiazdeczką :)
Warto jeść takie śniadanka!
Moja porcja zawiera w przybliżeniu:
-220 kcal
-6g białka
-43g węglowodanów
-3g tłuszczy
Komentarze
Prześlij komentarz