Przejdź do głównej zawartości

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec...

Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę -
w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :)


Ciasto (na średniej wielkości tortownicę):
250g mąki
125g masła
5g soli
50ml wody
1 żółtko

Składniki:
Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza)
cebula
kilka pomidorków daktylowych
kilka listków bazylii
blue cheese (lub mozarella)

Do polania (można zmniejszyć proporcje):
0,5 szklanki mleka
2 jajka
1 białko
odrobina słodkiej papryki

Sałatka
mix sałat z Biedronki
pomidorki
kiełki rzodkiewki
papryka
olej z orzechów włoskich

Ciasto:
Całość zagnieść i zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i sprytnie wrzucić do tortownicy, przed włożeniem do piekarnika należy podziobać ciasto widelcem i przykryć folią - w takim stanie piec 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.

W międzyczasie pokroić wszystkie składniki (cukinia w talarki na pół, nie za grubo) i podsmażyć na patelni najpierw cebulę oraz pokrojoną cukinię (oddzielnie).

W tym czasie możemy przygotować sobie super szybką sałatkę z podanych wyżej składników - kroimy, układamy na talerzu i polewamy olejem z orzechów włoskich (lub innym dressingiem).

Jak ciasto już będzie cacy, wysypujemy składniki do tortownicy (cebula->cukinia->ser i pomidorki->polewamy przygotowaną mieszanką z mlekiem>bazylia) i wrzucamy ponownie na ok. 30 minut - jeśli chcesz i lubisz, posyp całość ziołami prowansalskimi. Mniam :)




Efekt końcowy jest naprawdę bardzo, bardzo, ale to bardzo smaczny! Dawno nie jadłyśmy tak pysznościowej tarty, polecamy na każdą okazję! :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...