Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec...
Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę -
w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :)
Ciasto (na średniej wielkości tortownicę):
250g mąki
125g masła
5g soli
50ml wody
1 żółtko
Składniki:
Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza)
cebula
kilka pomidorków daktylowych
kilka listków bazylii
blue cheese (lub mozarella)
Do polania (można zmniejszyć proporcje):
0,5 szklanki mleka
2 jajka
1 białko
odrobina słodkiej papryki
Sałatka
mix sałat z Biedronki
pomidorki
kiełki rzodkiewki
papryka
olej z orzechów włoskich
Ciasto:
Całość zagnieść i zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i sprytnie wrzucić do tortownicy, przed włożeniem do piekarnika należy podziobać ciasto widelcem i przykryć folią - w takim stanie piec 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
W międzyczasie pokroić wszystkie składniki (cukinia w talarki na pół, nie za grubo) i podsmażyć na patelni najpierw cebulę oraz pokrojoną cukinię (oddzielnie).
W tym czasie możemy przygotować sobie super szybką sałatkę z podanych wyżej składników - kroimy, układamy na talerzu i polewamy olejem z orzechów włoskich (lub innym dressingiem).
Jak ciasto już będzie cacy, wysypujemy składniki do tortownicy (cebula->cukinia->ser i pomidorki->polewamy przygotowaną mieszanką z mlekiem>bazylia) i wrzucamy ponownie na ok. 30 minut - jeśli chcesz i lubisz, posyp całość ziołami prowansalskimi. Mniam :)
Efekt końcowy jest naprawdę bardzo, bardzo, ale to bardzo smaczny! Dawno nie jadłyśmy tak pysznościowej tarty, polecamy na każdą okazję! :)
a ja nie lubię tarty :D
OdpowiedzUsuńGdybyś spróbowała tej, zmiana zdania murowana! :D
Usuń