Przejdź do głównej zawartości

24. Pieczone buraki z warzywami w tempurze

Oto i jest - przepis na pyszne i całkiem lekkie jedzonko ;-) Cóż to takiego dzisiaj serwujemy?
Pyszne pieczone buraczki z ulubionymi warzywami smażonymi w tempurze.
Let's start!

Na pierwszy ogień idą buraki - z nimi zejdzie się najdłużej.

Składniki:
2 kg małych buraków
60 ml oleju (u nas ryżowy)
30 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu lub syropu daktylowego, z agawy, klonowego itd.
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki rozmarynu* 
1 łyżeczka cynamonu
*w oryginalnym przepisie był kmin, ale Ninka nie lubi ;-)

Do polania po pieczeniu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju (ryżowego)
1 łyżka czubata miodu lub syropu daktylowego, z agawy, klonowego itd.
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki soli
sok i skórka otarta z 1 cytryny
posiekana natka pietruszki (niestety nie miałyśmy:( )

Przygotowanie:
1. Buraki obieramy i kroimy jak chcemy - my poszłyśmy w stronę kostki, ale na przyszłość będziemy chciały zrobić z nich "frytki".
2. W miseczce mieszamy olej ryżowy, ocet oraz wszystkie przyprawy. Polewamy nimi buraki, mieszamy, a następnie przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku około 35 minut, do czasu aż buraki będą miękkie, ale zwarte.
3. W misce mieszamy przyprawy i dodatki w formie sosu, którymi polewamy gorące buraki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Buraczki można podawać praktycznie do wszystkiego - od sałatek, po pieczone warzywa czy mięso.




W międzyczasie przygotowujemy warzywa, my wybrałyśmy:
-małą cukinię
-pieczarki
-paprykę

Nie mamy sprecyzowanej ilości warzyw - robimy je wedle własnych potrzeb i apetytu :-)

Dodatkowo:
Musisz zaopatrzyć się w tempurę - taką ze sklepu (polecam tę z Biedronki) lub własnej roboty.
Gdy tempura jest gotowa, maczamy kawałki warzyw i wrzucamy na głęboki tłuszcz, dosłownie na minutkę - góra dwie. 
*warto dodać do przygotowanego ciasta dwie/trzy kostki lodu, będzie wtedy bardziej chrupkie ;-)

I tak się składa, że to już koniec tego wspaniałego przepisu - dla nas bomba, takie danie jest naprawdę zdrowe i bogate w dużą dawkę wartości odżywczych, dodatkowo wspaniale pobudza nasz metabolizm. Co ciekawe, byłyśmy pewne, że po tak krótkiej "kąpieli" w oleju ryżowym warzywa pozostaną chrupkie, a tu proszę! Wszystko mięciusie ;-)


Polecamy smakoszom warzyw w ostro-słodkich barwach!




Przepis na buraczki inspirowany przepisem od OlgaSmile

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...