Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki.
Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje:
Składniki
-80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki)
-1 czubata łyżka zmielonych migdałów
-2 łyżki madery lub słodkiego sherry
-80 ml śmietanki 30%
-100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)
-3 łyżki brązowego cukru
Sos custard
-1 szklanka mleka
-4 płaskie łyżeczki mąki
-1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Kawałki biszkoptów dzielimy na 4 części i układamy w czterech kokilkach lub żaroodpornych miseczkach, posypujemy je migdałami i skrapiamy maderą lub sherry.
Śmietanę ubijamy i łączymy z 80 ml sosu custard (reszta do wykorzystania w innych potrawach) oraz z połówkami truskawek. Przekładamy krem na biszkopty, wygładzając wierzch, i posypujemy grubą warstwą brązowego cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy deser przez 2-3 min, aż cukier zacznie się karmelizować.
Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem schładzamy w lodówce. Voilà!
Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje:
Składniki
-80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki)
-1 czubata łyżka zmielonych migdałów
-2 łyżki madery lub słodkiego sherry
-80 ml śmietanki 30%
-100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)
-3 łyżki brązowego cukru
Sos custard
-1 szklanka mleka
-4 płaskie łyżeczki mąki
-1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Kawałki biszkoptów dzielimy na 4 części i układamy w czterech kokilkach lub żaroodpornych miseczkach, posypujemy je migdałami i skrapiamy maderą lub sherry.
Śmietanę ubijamy i łączymy z 80 ml sosu custard (reszta do wykorzystania w innych potrawach) oraz z połówkami truskawek. Przekładamy krem na biszkopty, wygładzając wierzch, i posypujemy grubą warstwą brązowego cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy deser przez 2-3 min, aż cukier zacznie się karmelizować.
Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem schładzamy w lodówce. Voilà!
_________________________________________________
ZNAJDŹCIE NAS NA NASZYM NOWYM FACEBOOKOWYM PROFILU!
Komentarze
Prześlij komentarz