Przejdź do głównej zawartości

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki.

Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje:


Składniki

-80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki)
-1 czubata łyżka zmielonych migdałów 
-2 łyżki madery lub słodkiego sherry 
-80 ml śmietanki 30% 
-100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!) 
-3 łyżki brązowego cukru


Sos custard 
-1 szklanka mleka 
-4 płaskie łyżeczki mąki 
-1 cukier waniliowy


Sposób przygotowania 
Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. 

Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 

Kawałki biszkoptów dzielimy na 4 części i układamy w czterech kokilkach lub żaroodpornych miseczkach, posypujemy je migdałami i skrapiamy maderą lub sherry. 

Śmietanę ubijamy i łączymy z 80 ml sosu custard (reszta do wykorzystania w innych potrawach) oraz z połówkami truskawek. Przekładamy krem na biszkopty, wygładzając wierzch, i posypujemy grubą warstwą brązowego cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy deser przez 2-3 min, aż cukier zacznie się karmelizować. 

Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem schładzamy w lodówce. Voilà!




_________________________________________________

ZNAJDŹCIE NAS NA NASZYM NOWYM FACEBOOKOWYM PROFILU!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...