Przejdź do głównej zawartości

42. Jabłecznik na propsie

Wszystko zaczęło się od mojego sobotniego snu...

Śniło mi się, że jestem w domu, mama robi drożdżowe, którego zapach unosi się aż do mojego pokoju, gdzie mnie budzi i daje obietnice kawki z pysznym, ciepłym ciastem mojej mamy (lepszego nie jadłam nigdy). Daje sobie uciąć rękę, że budząc się czułam ten zapach! Niestety. Otworzyłam oczy i okazało się, że od Sobolewa nadal dzieli mnie ok. 80 km, więc jeśli Danuta tego dnia robiła akurat drożdżowe, to musiało być naprawdę wyjątkowo zajebiste, żebym poczuła zapach aż tu...

Tak więc, doszłam do wniosku, że skoro i tak mam mieć gościa, strzele szybkie ciasto (coś nowego, hehe...). Drożdży nie miałam, talentu też trochę zabrakło, więc stwierdziłam, że odpuszczę sobie to drożdżowe :( Znalazłam fajny przepis na jabłecznik. Wiem, że wygląda jak pizza z czosnkowym (dzięki Marcin) lub chleb ze smalcem (dziękuję Elizka:*), ale smakuje wyśmienicie i robi się naprawdę turbo szybko. Także polecam, robaczki :)



Składniki:

- 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
- 100 g cukru (użyłam c.puder, bo nie miałam innego :D)
- 3 jajka
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Dodatkowo:
Jabłka, najlepiej kwaśne. Na foremkę o średnicy 20 cm użyłam tylko jednego dużego jabłka.

Przygotowanie:

Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.

Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. Utrzeć masło z cukrem tak, żeby powstała puszysta piana, a następnie dodawać po jednym jajku. Po jajkach do ciasta dodać stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksować. Na koniec dorzucić śmietanę i jeszcze przez chwilę miksować tak aby składniki dobrze się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki i równo rozprowadzić.

Obrane jabłko/jabłka pokroić w plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), lub w kostkę i rzucić na ciasto tworząc artystyczny nieład :)

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 55 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.

Lukier:
- resztka śmietany, która została
- trochę soku z cytryny
- 1-2 łyżki c.pudru
Można bawić się proporcjami. Lukier musi mieć kremową konsystencje kolorem skłaniając się bardziej w kierunku kości słoniowej, a nie bieli :D 
Ważne: należy polać nim gorące ciasto!


Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...