Przejdź do głównej zawartości

44. Burgery / kotlety jaglane

Mięsko jest spoko -  kilka razy próbowałam z niego zrezygnować i przejść na dietę wegetariańską, ale cóż... nie oszukujmy się, nic nie zastąpi soczystego burgera, na przykład z lokalu, w którym znaleźć wolny stolik to całkiem niezłe wyzwanie, czyli - Między Bułkami

W przypływie inwencji twórczej (no dobra, inspirowałam się kotletami do TYCH burgerów) powstały kotlety jaglane, podobnie jak ciastka owsiane - na niezłym wypasie. Tym razem z bułą z Auchana, domowym sosem, świeżym szpinakiem i dodatkiem smażonego boczku (taka ze mnie weganka).



Składniki:
pół dużej czerwonej papryki
1 lub 2 jajka
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szkl. suchej kaszy gotuje się średnio w 2 szkl. wody)
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki (można dać na oko ciut więcej) - akurat nie miałam, ale następnym razem dodam :D
łyżeczka suszonego imbiru
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz do smaku

Kasze ugotować i ostudzić. Wrzucać po kolei wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, a następnie poukładać je na blasze wyłożonej papierem.

Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 min. delikatnie obracając kotleciki na drugą stronę. Można zmniejszyć temperaturę do 180, zależy od piekarnika.

Podawać z rukolą, sałatą lub tak jak ja - ze szpinakiem, pomidorami i podsmażonym boczkiem. Co kto lubi :)

Sos:
jogurt naturalny
trochę majonezu
odrobina ketchupu
słodka papryka
pieprz czarny + ziołowy
odrobina soli 
zioła prowansalskie
Można podrasować jakimś chilli, ale akurat nie miałam :)

Sosem smarowałam bułkę i kładłam troszkę do środka. Pyszka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...