Osobiście chyba nie znam osoby, która nie lubi czekolady. Niestety, jest to przysmak wredny i bezwzględny, podstępnie atakuje biodra i zostaje z nami dużo dłużej, niż byśmy tego chcieli... Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest szukanie pysznych alternatyw. Po zrobieniu brownie z fasoli, nie sądzę, żebym prędko wróciła do tego klasycznego. Tym bardziej, że przygotowanie zajmuje kilka minut! Taka oszczędność czasu :)
Składniki na keksówkę ok. 20 cm:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- dwa małe, bardzo dojrzałe banany (lub jeden większy)
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie można dodać jakiś słodzik - ja dodałam płaską łyżkę miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2 łyżeczki cynamonu
- wiórki kokosowe do posypania
- wiórki kokosowe do posypania
Fasole odcedzić na sitku, przepłukać wodą. Banany w kawałkach wrzucić do miski, razem z resztą składników, następnie wszystko dokładnie zblendować i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Opcjonalna polewa:
1. Podgrzać w garnuszku łyżkę masła z (na oko) pół szkl. mleka, następnie dodać gorzką czekoladę. Ja dodałam w tym przypadku całą, ale następnym razem na pewno zmniejszyłabym proporcje. Wszystko dodawałam na oko, stąd brak dokładnych proporcji :)
2. Drugą opcją jest roztopienie gorzkiej czekolady, jednak wtedy będziemy mieć na cieście skorupkę. Można również spróbować opcji masło+jogurt+czekolada. Jak przetestuje, to dam znać - trzeba uważać, żeby polewa się nie zważyła.
Smacznego :)
2. Drugą opcją jest roztopienie gorzkiej czekolady, jednak wtedy będziemy mieć na cieście skorupkę. Można również spróbować opcji masło+jogurt+czekolada. Jak przetestuje, to dam znać - trzeba uważać, żeby polewa się nie zważyła.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz