Znasz to uczucie, gdy w lodówce są trzy warzywa na krzyż, z których musisz wyczarować obiad?
Oj tak... Ja znam :) Co ciekawego uchowało się w mojej? Pietruszka, marchewka, ziemniaki i burak, z których udało mi się wyczarować taki obiad, że hej!
Potrzebujesz:
kilku marchewek
dużej pietruszki
średniej wielkości buraka
kilku małych ziemniaczków
Przyprawy:
pieprz cayenne
zioła prowansalskie
kurkuma
szczypta soli
+olej/oliwa
Przygotowanie:
Myślę, że tutaj spokojnie da sobie radę każda kuchenna sierota - skoro Kinia dała radę, każdy podoła!
Sprawa jest prosta: najpierw obieramy nasze warzywa i kroimy w niezbyt grube cząstki.
Następnie wrzucamy wszystko (oprócz buraka) do miski, polewamy odrobiną oleju (w moim przypadku rzepakowy z czosnkiem) i posypujemy przyprawami wedle uznania.Burak przechodzi ten sam proces, lecz oddzielnie, aby nie umorusać zbytnio reszty warzyw.
Piekłam wszystko w głębokiej patelni wyłożonej papierem do pieczenia, do momentu aż warzywa były miękkie i lekko podpieczone. Enjoy! :)
Dlaczego warto użyć...
...pieprzu cayenne? Ponieważ pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania! :)
..kurkumy? Ponieważ głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Warto pamiętać o tych dwóch wspaniałych przyprawach, które nie tylko dodadzą wyrazistości naszym potrawom, ale i wzbogacą organizm o cenne właściwości.
Super pomysł!
OdpowiedzUsuńProsty, zdrowy i baaardzo pyszny :)
Usuń