Chcesz przygotować pyszną Walentynkową kolację dla ukochanej osoby? Co jak co, ale deser możesz odhaczyć! Czekoladowe ciacho wjeżdża na stół:)
Składniki na 4 porcje:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
2 jajka
4 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki + do posypania foremek
Do podania:
cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać mąkę i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach na jednolitą masę.Wlać ją do przygotowanych foremek* i wstawić do piekarnika. Piec przez 8-9 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna).Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem.
Wskazówki:
* tak przygotowaną masę można wstawić do lodówki (lekko przykryć folią spożywczą) i trzymać do 8 godzin. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem lub piec fondant przez 1 minutę dłużej.
Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało! Deser jest stosunkowo prosty do przygotowania, a smak... Fenomenalny :)
Komentarze
Prześlij komentarz