Lubicie pieczarki? To świetnie się składa, bo mam fantastyczny przepis z pieczarkami w roli głównej! Lista składników jest krótka, ponieważ to kolejna potrawa z wykorzystaniem tego, co akurat mam w lodówce :)
Zarówno ilość pieczarek, jak i makaronu dostosuj wedle ilości porcji.
Potrzebujesz:
kilku pieczarek
natki pietruszki
sera feta
cebuli
ulubionego makaronu - u mnie kukurydziany bezglutenowy
Przyprawiłam:
pieprzem cayenne
odrobiną soli
ziołami prowansalskimi
ostatnio jest to mój ulubiony zestaw :)
Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu, w międzyczasie rozgrzewając patelnie. Następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli - dodajemy cząstki pieczarek.
Aby pieczarki nie zrobiły się ciemne, możemy skropić je delikatnie sokiem z cytryny, gdy będą na patelni.
Kiedy makaron będzie gotowy, należy go oczywiście odcedzić i przelać zimną wodą, a następnie wrzucić na patelnie. Na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i fetę oraz przyprawy mieszając kilkukrotnie. Gotowe! Szybko, smacznie i bardzo prosto :)
Wskazówka: spokojnie można dodać trochę śmietany lub jogurt, aby danie było bardziej soczyste - ta wersja jest bezsosowa :)
Komentarze
Prześlij komentarz