Przejdź do głównej zawartości

51. Zupa dyniowa z warzywami

Dziś na obiad poleca się rozgrzewająca zupa dyniowa. Przywiozłam ostatnio od babci małą dynie (ok. 2 kg), stwierdziłam, że przecież nie wyjdzie z niej AŻ TAK dużo zupy i nie będę się rozdrabniała. No... to mam co jeść do końca tygodnia :) Wyszedł cały garnek! Dobrze, że chociaż jest zdrowa - bez śmietany (planowałam dodać, ale nie było potrzeby), na wywarze z mięsa.


Wywar:
Ja swój zrobiłam na pałce z kurczaka i niecałych 2l wody. Po zebraniu szumowin wrzucić listek, ziele i kostkę. Nie dodawałam tutaj nic więcej.

Warzywa:
- dynia (ok. 2 kg)
- dwie duże marchewki
- dwa ziemniaki
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- kawałek imbiru, wedle uznania
- na zdjęciu widać również korzeń pietruszki - upiekłam ją, ale nie dodawałam do zupy, bo była zbyt oporna przy blendowaniu :)

Przyprawy:
Sól, pieprz, słodka papryka, chilli, majeranek, czubrica czerwona, szczypta cynamonu

Wywar zagotować i wrzucić do niego same ziemniaki i gotować, aż będą mięciutkie. Resztę warzyw pokroić w kostkę (włącznie z cebulą, czosnkiem oraz imbirem) i piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zblendować - ja odlałam trochę wywaru do innego naczynia, zblendowałam warzywa w oddzielnej misce, a następnie dodałam papkę do garnka. Inaczej wszystko na raz mogłoby mi się nie zmieścić :) Robiłam to na dwie tury, wiec cały wywar został wykorzystany. 

Na koniec doprawić, ja lubię intensywne smaki, więc nie żałowałam przypraw. Opcjonalnie można dodać na talerz pestki z dyni, ale ja oczywiście o tym zapomniałam... dodam jutro. I pojutrze :D 

Zupka wyszła bardzo kremowa, więc zrezygnowałam ze śmietany czy mleczka kokosowego. Czyste warzywa, samo zdrowie :) 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...