Nie tylko w czasie deszczu dzieci się nudzą - w czasie choroby tym bardziej. Miałam ochotę na coś dobrego, szybkiego i w związku z tym, że jestem chora - nie wymagającego wiele z mojej strony. I tak oto znalazłam fajny przepis na szybkie ciacho ze strony Moje Wypieki <3 Nie jest fit, nie jest healthy, ale chociaż w cholere delicious. Chociaż... zmniejszyłam ilość cukru, więc czuje się chociaż odrobinę usprawiedliwiona :D
Oczywiście, na zdjęciu widzicie ciasto -1 kawałek, bo musiałam sprawdzić, czy przypadkiem nie wyszło jak zwykle z owocami (zakalcowo) - i nie, nie wyszło! Tzn. ciasto wyszło, zakalec nie. :) A wszystko, dzięki mojej babci, która poradziła mi ostatnio, że przy robieniu tego typu ciast należy najpierw kilka minut podpiec samą masę.
Składniki:
125 g masła
8 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
niecałe duże jabłko lub całe małe, kilka mrożonych truskawek. Możesz użyć innych owoców.
+ pół małego jogurtu naturalnego
+ kilka łyżek zmielonych płatków owsianych do obtoczenia owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
Zmiksować masło z cukrem i szczyptą soli do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się masy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz jogurt i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut, a następnie powciskać w ciasto obtoczone w zmiksowanych płatkach owsianych owoce i włożyć do piekarnika na kolejne 30-35 minut.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Oczywiście, na zdjęciu widzicie ciasto -1 kawałek, bo musiałam sprawdzić, czy przypadkiem nie wyszło jak zwykle z owocami (zakalcowo) - i nie, nie wyszło! Tzn. ciasto wyszło, zakalec nie. :) A wszystko, dzięki mojej babci, która poradziła mi ostatnio, że przy robieniu tego typu ciast należy najpierw kilka minut podpiec samą masę.
Składniki:
125 g masła
8 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
niecałe duże jabłko lub całe małe, kilka mrożonych truskawek. Możesz użyć innych owoców.
+ pół małego jogurtu naturalnego
+ kilka łyżek zmielonych płatków owsianych do obtoczenia owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
Zmiksować masło z cukrem i szczyptą soli do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się masy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz jogurt i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut, a następnie powciskać w ciasto obtoczone w zmiksowanych płatkach owsianych owoce i włożyć do piekarnika na kolejne 30-35 minut.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz