Przejdź do głównej zawartości

50. Proste i szybkie ciasto z owocami / Mojewypieki.com

Nie tylko w czasie deszczu dzieci się nudzą - w czasie choroby tym bardziej. Miałam ochotę na coś dobrego, szybkiego i w związku z tym, że jestem chora - nie wymagającego wiele z mojej strony. I tak oto znalazłam fajny przepis na szybkie ciacho ze strony Moje Wypieki <3 Nie jest fit, nie jest healthy, ale chociaż w cholere delicious. Chociaż... zmniejszyłam ilość cukru, więc czuje się chociaż odrobinę usprawiedliwiona :D


Oczywiście, na zdjęciu widzicie ciasto -1 kawałek, bo musiałam sprawdzić, czy przypadkiem nie wyszło jak zwykle z owocami (zakalcowo) - i nie, nie wyszło! Tzn. ciasto wyszło, zakalec nie. :) A wszystko, dzięki mojej babci, która poradziła mi ostatnio, że przy robieniu tego typu ciast należy najpierw kilka minut podpiec samą masę.

Składniki:

125 g masła
8 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
niecałe duże jabłko lub całe małe, kilka mrożonych truskawek. Możesz użyć innych owoców.
+ pół małego jogurtu naturalnego
+ kilka łyżek zmielonych płatków owsianych do obtoczenia owoców

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.

Zmiksować masło z cukrem i szczyptą soli do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się masy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz jogurt i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut, a następnie powciskać w ciasto obtoczone w zmiksowanych płatkach owsianych owoce i włożyć do piekarnika na kolejne 30-35 minut.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...