Przejdź do głównej zawartości

49. Brownie z migdałami

Nie znam osoby, która nie lubi brownie. Głupio się przyznać, ale do tej pory robiłam tylko te zdrowe, np. z fasoli (świetne swoją drogą :D). No, ale przyszedł czas i na klasyczne, z czekoladą, masłem i cukrem. Zatem, jeśli jesteś na diecie, to lepiej nie patrz na poniższe foty. Sprawdziłam tylko odkrawając dupeczkę, czy w ogóle da się to zjeść i z ręką na sercu mówię - jest zajebiste! :D



Składniki:

245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
ok. 300 g cukru pudru
4 duże jajka, rozbełtane rózgą
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
115 g mąki pszennej
szczypta soli morskiej
100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie, na koniec)
garść migdałów

Najpierw należy włączyć piekarnik - 180 stopni, u mnie "góra-dół" i posmarować średniej wielkości tortownicę masłem.

Następnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady i masła w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Ważne: przed połączeniem z resztą składników, rozpuszczoną czekoladę należy lekko ostudzić.

Do rozpuszczonej czekolady wsypać cukier puder i c. waniliowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć powstałą masę do większej miski, wsypać mąkę, sól i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć je do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut (ja piekłam ciut krócej, zależy od piekarnika).

Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij), i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.

Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym o czymś nie zapomniała. Miałam dodać migdały do masy, ale w związku z tym, że o tym zapomniałam - wcisnęłam je w trakcie pieczenia razem z dodatkową czekoladą. Zrobiłam to po 20 minutach pieczenia - zdecydowanie należy uczynić to ciut wcześniej :) 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...