Sezon na dynie zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Jedyne, co do tej pory robiłam z dyni, to zupy i ciastka, ewentualnie puree, a jak się okazuje - opcji jest znacznie więcej.
Dzisiaj wjechał makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, no i oczywiście dynią. Wszystko na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com. Danie jest naprawdę obłędne, połączenie tych smaków to prawdziwa bomba!
Składniki:
250 g upieczonej dyni
120 g makaronu razowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pestek dyni
2 łyżki oliwy extra vergine
6 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju ze słoika
garść świeżego szpinaku
80 g sera feta
Pokrojoną na małą kosteczkę dynię upiec w piekarniku (200 st. C przez 20 min.), w międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Dzisiaj wjechał makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, no i oczywiście dynią. Wszystko na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com. Danie jest naprawdę obłędne, połączenie tych smaków to prawdziwa bomba!
Składniki:
250 g upieczonej dyni
120 g makaronu razowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pestek dyni
2 łyżki oliwy extra vergine
6 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju ze słoika
garść świeżego szpinaku
80 g sera feta
Pokrojoną na małą kosteczkę dynię upiec w piekarniku (200 st. C przez 20 min.), w międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na patelni na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pestki dyni, w międzyczasie dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory. Dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami, odcedzony makaron i chwilę razem podsmażać. Na koniec wrzucić upieczoną dynię oraz szpinak, wymieszać i podgrzać. Podawać z fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz