Przejdź do głównej zawartości

35. Bezglutenowe kotlety z batatów

Obiecujemy, że następnym razem będzie coś innego, niż kotleciki! :) Dzisiaj wersja kotletów, które można zjeść zarówno same, z sałatką czy sosem, jak wyczarować z nich pyszne burgery. Zrób bułki sama, tak jak my kiedyś - klik, lub po prostu kup gotowe :)

Składniki na 8-10 burgerów.

Potrzebujesz:
1 batat / 400 g
1 szklanki ugotowanej quinoa lub kaszy jaglanej
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonej mąki z amarantusa / kukurydzianej
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę
2 łyżki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz


1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, pokrój batata i zawiń go w folię. Piecz ok. 30 minut, aż będzie miękki - sprawdź widelcem lub patyczkiem.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
RozPiekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
2. Zblenduj ugotowane i obrane bataty na gładką masę, w międzyczasie przestawiając piekarnik na 200 stopni. Dodaj do nich ugotowaną quinoe lub kaszę jaglaną razem z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
3. Przypraw, uformuj kotleciki, a następnie ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Po ok. 20 minutach przekręć je na drugą stronę, piecz przez kolejne 10 minut.
4. Jeśli chcesz - po 7-8 minutach połóż na kotletach po kawałku żółtego sera :)




Oprawiłyśmy swoje dzieło z razowe bułki z biedronki (ha!), sos koperkowy i warzywa: ogórek oraz paprykę. W towarzystwie soku ze świeżej marchwi oraz jabłek smakuje wyśmienicie :)



Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki!
Bataty to przede wszystkim bardzo dobre źródło energii, gdyż w głównej mierze magazynują węglowodany (skrobia). Zawierają także cenne polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, co sprawia, że korzystnie wpływają na walkę z upływającym czasem oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników na nasz organizm. Bataty spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Dodatkowo posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny (około 50), jak na swoje właściwości odżywcze, który to również pomaga w ustabilizowaniu poziomu glikemii. Dlatego też, bataty polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę.

Przeczytaj więcej o batatach na bonavita.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...