Obiecujemy, że następnym razem będzie coś innego, niż kotleciki! :) Dzisiaj wersja kotletów, które można zjeść zarówno same, z sałatką czy sosem, jak wyczarować z nich pyszne burgery. Zrób bułki sama, tak jak my kiedyś - klik, lub po prostu kup gotowe :)
Składniki na 8-10 burgerów.
Potrzebujesz:
1 batat / 400 g
1 szklanki ugotowanej quinoa lub kaszy jaglanej
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonej mąki z amarantusa / kukurydzianej
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę
2 łyżki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, pokrój batata i zawiń go w folię. Piecz ok. 30 minut, aż będzie miękki - sprawdź widelcem lub patyczkiem.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
RozPiekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
2. Zblenduj ugotowane i obrane bataty na gładką masę, w międzyczasie przestawiając piekarnik na 200 stopni. Dodaj do nich ugotowaną quinoe lub kaszę jaglaną razem z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
3. Przypraw, uformuj kotleciki, a następnie ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Po ok. 20 minutach przekręć je na drugą stronę, piecz przez kolejne 10 minut.
4. Jeśli chcesz - po 7-8 minutach połóż na kotletach po kawałku żółtego sera :)
Oprawiłyśmy swoje dzieło z razowe bułki z biedronki (ha!), sos koperkowy i warzywa: ogórek oraz paprykę. W towarzystwie soku ze świeżej marchwi oraz jabłek smakuje wyśmienicie :)
Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki!
Bataty to przede wszystkim bardzo dobre źródło energii, gdyż w głównej mierze magazynują węglowodany (skrobia). Zawierają także cenne polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, co sprawia, że korzystnie wpływają na walkę z upływającym czasem oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników na nasz organizm. Bataty spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Dodatkowo posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny (około 50), jak na swoje właściwości odżywcze, który to również pomaga w ustabilizowaniu poziomu glikemii. Dlatego też, bataty polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę.
Przeczytaj więcej o batatach na bonavita.pl
Komentarze
Prześlij komentarz