Zupy kremowe są ostatnio bardzo popularne w kulinarnych kręgach. Z papryki, pomidorów, groszku, dyni... i z wielu, wielu innych warzyw :) W związku z tym, że mamy sezon jesienny, warto wykorzystać dostępne warzywa do przygotowania tego pysznego posiłku.
Robiłam wszystko na oko z połowy dużej dyni i dla takiej ilości użyłam następujących proporcji:
-dynia
-4 cebule
-3 ząbki czosnku
-imbir wedle uznania
-olej
-3 kartofle
-3 marchewki
-kurkuma
-słodka papryka
-sól ziołowa
-pieprz
-czubrica czerwona
Wywar:
Można użyć tradycyjnego na kości lub z kostki bulionowej. Nie miałam czasu, więc wybrałam drugą opcję, wrzucając do niego:
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-pół pora
1. Na samym początku wlewamy do wysokiego garnka olej tak, aby przykrył dno. Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, sprasowany czosnek oraz imbir, czekając aż wszystko się pięknie zeszkli :) Uwielbiam zapach tej mieszanki!
2. Następnie należy obrać dynię, ziemniaki oraz marchew i wszystko pokroić w kostkę. Dusić, aż trochę zmięknie i dolać wywar. Starałam się wlać go tyle, aby nie przykrywał wszystkich warzyw, mniej więcej do 3/4 wysokości garnka.
3. Jeśli wszystko będzie już bardzo miękkie, blender idzie w ruch - zupa musi mieć konsystencję gładkiego kremu. Dosyp przyprawy do smaku i ciesz się pysznym posiłkiem!
Zupę podaję z grzankami przyprawionymi czubricą oraz z listkami bazylii. Smacznego! :)
Mam nadzieję, że uda Wam się upolować jeszcze jakąś dynię :)
Mam nadzieję, że uda Wam się upolować jeszcze jakąś dynię :)
Komentarze
Prześlij komentarz