Przejdź do głównej zawartości

22. Leczo warzywne

Ile domów, tyle przepisów na leczo - z boczkiem, kiełbasą, parówkami... A u nas prosto, lekko i równie pysznie!

Oto obiecany przepis ;-)

Składniki:
-duża cukinia
-ok. 5 małych papryk
-4 cebule
-natka pietruszki
-natka selera
-sól/ziarenka smaku, pieprz, ostra paryka
-koncentrat pomidorowy 
-liść laurowy, ziele angielskie

Ilość cebuli i papryki dostosowujemy do wielkości cukinii. Na oko :-)

1. Na samym początku do dużego garnka wlewamy olej tak, aby przykrył dno. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebule, w międzyczasie krojąc w dość grubą kostkę naszą cukinię (po uprzednim ubraniu i wydrążeniu pestek). Następna w kolejce jest papryka, którą również kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, pozwalając warzywom pogotować się przez kilka minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu!
2. Kolejnym krokiem jest przyprawienie: na początku wrzuciłam dwa liście laurowe i trzy ziela angielskie, potem użyłam ziarenek smaku firmy Elmas, sporej ilości pieprzu, ostrej papryki i odrobiny soli.
3. Gdy warzywka trochę nam się podgotują, kroimy w kostkę natkę pietruszki oraz natkę selera, na koniec dokładamy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) i zostawiamy leczo na małym ogniu. Cukinia musi rozpływać się w ustach :-)

Niestety, strzeliłam mega wtopę i nie zrobiłam zdjęcia swojego dzieła (tyle się działo!), fotka w pełnej krasie będzie in update przy okazji następnego lecza! Wybaczcie :-(

Nasza wersja tego słynnego dania jest syta, pyszna i nie obciąża aż tak organizmu. Idealny posiłek na upalne dni :-) A Filip powiedział, że moje leczo smakuje tak samo jak Mamy! Ha ;-)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...