Ile domów, tyle przepisów na leczo - z boczkiem, kiełbasą, parówkami... A u nas prosto, lekko i równie pysznie!
Oto obiecany przepis ;-)
Składniki:
-duża cukinia
-ok. 5 małych papryk
-4 cebule
-natka pietruszki
-natka selera
-sól/ziarenka smaku, pieprz, ostra paryka
-koncentrat pomidorowy
-liść laurowy, ziele angielskie
Ilość cebuli i papryki dostosowujemy do wielkości cukinii. Na oko :-)
1. Na samym początku do dużego garnka wlewamy olej tak, aby przykrył dno. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebule, w międzyczasie krojąc w dość grubą kostkę naszą cukinię (po uprzednim ubraniu i wydrążeniu pestek). Następna w kolejce jest papryka, którą również kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, pozwalając warzywom pogotować się przez kilka minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu!
2. Kolejnym krokiem jest przyprawienie: na początku wrzuciłam dwa liście laurowe i trzy ziela angielskie, potem użyłam ziarenek smaku firmy Elmas, sporej ilości pieprzu, ostrej papryki i odrobiny soli.
3. Gdy warzywka trochę nam się podgotują, kroimy w kostkę natkę pietruszki oraz natkę selera, na koniec dokładamy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) i zostawiamy leczo na małym ogniu. Cukinia musi rozpływać się w ustach :-)
Niestety, strzeliłam mega wtopę i nie zrobiłam zdjęcia swojego dzieła (tyle się działo!), fotka w pełnej krasie będzie in update przy okazji następnego lecza! Wybaczcie :-(
Nasza wersja tego słynnego dania jest syta, pyszna i nie obciąża aż tak organizmu. Idealny posiłek na upalne dni :-) A Filip powiedział, że moje leczo smakuje tak samo jak Mamy! Ha ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz