Od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie zacząć dnia bez śniadania - najlepiej, żeby było zdrowe, smaczne i pożywne. Do dziś moim idealnym zestawem śniadaniowym była owsianka w przeróżnych kombinacjach :) Natomiast dzisiaj nastąpił przełom i na miejscu pierwszym ex aequo znajduje się owsianka i owocowa jaglanka!
Potrzebujemy:
-3/4 łyżki kaszy jaglanej
-wybranych owoców - ja użyłam jagód (uzbieranych własnymi rękoma wczoraj!), nektarynki i czarnej porzeczki oraz suszonej żurawiny
-ulubionych ziaren - u mnie dzisiaj ubogo, ponieważ wszystkie nasiona poszły na chlebek, dlatego wykorzystałam tylko ziarna słonecznika i dyni
Najpierw dokładnie płuczemy kaszę jaglaną (np. przez sitko), następnie gotujemy ją w wodzie (zawsze wlewam na oko około 2 razy więcej wody niż kaszy), w przeciągu 10 minut powinna elegancko wchłonąć całą wodę - wtedy dosypujemy owoce, mieszamy kilka razy i wylewamy do miseczki, posypując ziarnami. Proste, prawda? :)
Dajcie znać, czy smakowało :)
K.
Komentarze
Prześlij komentarz