Przejdź do głównej zawartości

9. Makowo-jaglana pyszota

Dzięki wspaniałej mamie mojej przyjaciółki, która postanowiła zorganizować swoją Wielkanoc lekko, zdrowo i pysznie, stałam się bogatsza o jeden bardzo ciekawy przepis, w sam raz dla łasuchów! Spróbujcie koniecznie makowo-jaglanego przysmaku, który sprawdza się nie tylko w święta :-)

Składniki:
-200 g maku
-kilka łyżek miodu (wedle uznania)
-25 dag masła
-5 jaj
-4 łyżki kaszy jaglanej
-2 łyżki mielonych orzechów laskowych
-0,5 kg startych jabłek
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-zapach migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Mak ugotowałam i zmieliłam w maszynce, kaszę również ugotowałam i pozostawiłam do przestygnięcia. Utarłam masło z jajkami i miodem, dodałam jabłka i resztę składników - mieszając już łyżką. Wylałam do okrągłej foremki wyłożonej papierem i piekłam niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Polewa:
Łyżkę masła, odrobinę cukru pudru i kakao wrzuciłam do rondelka i wymieszałam na wolnym ogniu, całość posypałam wiórkami kokosowymi. 

Uwagi:
Pani Ewa dodała połowę kostki masła i zrezygnowała z jajek - po spróbowaniu obu wersji ciasta, uważam, że warto zmodyfikować przepis o te dwa detale, ponieważ ciasto było smaczniejsze i lżejsze. Od siebie natomiast dodałam kilka kropel zapachu migdałowego ;-)

 
 SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...