Dzięki wspaniałej mamie mojej przyjaciółki, która postanowiła zorganizować swoją Wielkanoc lekko, zdrowo i pysznie, stałam się bogatsza o jeden bardzo ciekawy przepis, w sam raz dla łasuchów! Spróbujcie koniecznie makowo-jaglanego przysmaku, który sprawdza się nie tylko w święta :-)
Składniki:
-200 g maku
-kilka łyżek miodu (wedle uznania)
-25 dag masła
-5 jaj
-4 łyżki kaszy jaglanej
-2 łyżki mielonych orzechów laskowych
-0,5 kg startych jabłek
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-zapach migdałowy
Sposób przyrządzenia:
Mak ugotowałam i zmieliłam w maszynce, kaszę również ugotowałam i pozostawiłam do przestygnięcia. Utarłam masło z jajkami i miodem, dodałam jabłka i resztę składników - mieszając już łyżką. Wylałam do okrągłej foremki wyłożonej papierem i piekłam niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Polewa:
Łyżkę masła, odrobinę cukru pudru i kakao wrzuciłam do rondelka i wymieszałam na wolnym ogniu, całość posypałam wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Pani Ewa dodała połowę kostki masła i zrezygnowała z jajek - po spróbowaniu obu wersji ciasta, uważam, że warto zmodyfikować przepis o te dwa detale, ponieważ ciasto było smaczniejsze i lżejsze. Od siebie natomiast dodałam kilka kropel zapachu migdałowego ;-)
Składniki:
-200 g maku
-kilka łyżek miodu (wedle uznania)
-25 dag masła
-5 jaj
-4 łyżki kaszy jaglanej
-2 łyżki mielonych orzechów laskowych
-0,5 kg startych jabłek
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-zapach migdałowy
Sposób przyrządzenia:
Mak ugotowałam i zmieliłam w maszynce, kaszę również ugotowałam i pozostawiłam do przestygnięcia. Utarłam masło z jajkami i miodem, dodałam jabłka i resztę składników - mieszając już łyżką. Wylałam do okrągłej foremki wyłożonej papierem i piekłam niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Polewa:
Łyżkę masła, odrobinę cukru pudru i kakao wrzuciłam do rondelka i wymieszałam na wolnym ogniu, całość posypałam wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Pani Ewa dodała połowę kostki masła i zrezygnowała z jajek - po spróbowaniu obu wersji ciasta, uważam, że warto zmodyfikować przepis o te dwa detale, ponieważ ciasto było smaczniejsze i lżejsze. Od siebie natomiast dodałam kilka kropel zapachu migdałowego ;-)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz