Przejdź do głównej zawartości

10. Kotlecik z warzywami

Przyznaj się: przygotowujesz sam/sama lunch do pracy, czy wybierasz spacer do najbliższej restauracji podczas przerwy? Mamy alternatywę dla leniuchów! Wystarczy poświęcić trochę czasu wieczorem, a z pewnością damy radę zafundować sobie pyszny i pożywny posiłek następnego dnia! Wystarczy zakupić plastikowe pojemniczki, zapakować wszystko i gotowe ;-)


PRZEPIS:

Składniki:
-bułka własnej roboty, grahamka lub inna - najlepiej pełnoziarnista
-ulubione warzywa - u mnie salata, rukola, ogorek, cebula, pomidor, papryka, czarne oliwki i kielki
-kotlety, czyli mięsko mielone, najlepiej drobiowe/indycze, z ulubionymi przyprawami - tutaj pieprz, papryka czerwona, sól, curry, rozmaryn i tymianek,
-pokrojona czerwona cebulka i pietruszka.

Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa myjemy i kroimy tak aby nadawaly sie do wrzucenia w naszego hamburgera


2. Mięso mieszamy z przyprawami i formujemy kotleciki, wrzucamy je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200st.

3. Po 10-12 min do kotletów dokładamy przekrojoną bułkę (musi się podgrzać i lekko przyrumienić - jak kto lubi)

4. W międzyczasie robimy ulubiony sos, ja robię sos czosnkowy na bazie jogurtu - jogurt, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz, bazylia.


Wygląda pysznie, prawda?:-) Smacznego!


Komentarze

  1. w przyprawach dodałaś dwa razy curry :)
    pięknie tu Kinia :3
    i smakowicie! dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad! :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzisz, widocznie bardzo lubię curry :D błąd poprawiony :)
      dziękuję! i życzę smacznego :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...