Przejdź do głównej zawartości

57. Łosoś na noworoczne diety

Muszę przyznać, że ten post, a właściwie przepis i zdjęcia już sobie trochę poleżały. Najwyższa pora podzielić się z Wami daniem, które wyjątkowo często gościło na naszych talerzach ostatniego lata. Myślę, że idealnie sprawdzi się w "po świątecznym" menu, dla tych którzy chcą smacznie i zdrowo zjeść. Przepis jest banalnie prosty, zatem zakasamy rękawy i do garów ;)



Składniki:
- dwie porcje łososia (ok 200g)
- cała paczka świeżego szpinaku
- kilka różyczek brokuła (ok 80g)
- pomidorki koktajlowe (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 100g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn (ok. 2 gałązki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz




Zaczynamy od wymieszania szpinaku z oliwą i posiekanym czosnkiem - wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego. odstawiamy na bok.
Łososia myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy go wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem - proponuje delikatnie "wymasować" rybę, wtedy lepiej się zamarynuje. Łososia układamy na wcześniej przygotowanym szpinaku (skórą do dołu).
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości plastry (jak kto lubi) - wszystko wrzucamy do naczynia ze szpinakiem i łososiem. na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe - jeśli macie to z gałązkami, nie zmienia to smaku, ale ja bardzo kiedy danie jest prezentowane w ten sposób :)
Tak przygotowanie danie wrzucamy do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.

Danie można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub możemy dodać więcej warzyw, wtedy nie potrzebujemy już dodatków.

Smacznego! :)





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...