Muszę przyznać, że ten post, a właściwie przepis i zdjęcia już sobie trochę poleżały. Najwyższa pora podzielić się z Wami daniem, które wyjątkowo często gościło na naszych talerzach ostatniego lata. Myślę, że idealnie sprawdzi się w "po świątecznym" menu, dla tych którzy chcą smacznie i zdrowo zjeść. Przepis jest banalnie prosty, zatem zakasamy rękawy i do garów ;)
Składniki:
- dwie porcje łososia (ok 200g)
- cała paczka świeżego szpinaku
- kilka różyczek brokuła (ok 80g)
- pomidorki koktajlowe (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 100g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn (ok. 2 gałązki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Zaczynamy od wymieszania szpinaku z oliwą i posiekanym czosnkiem - wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego. odstawiamy na bok.
Łososia myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy go wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem - proponuje delikatnie "wymasować" rybę, wtedy lepiej się zamarynuje. Łososia układamy na wcześniej przygotowanym szpinaku (skórą do dołu).
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości plastry (jak kto lubi) - wszystko wrzucamy do naczynia ze szpinakiem i łososiem. na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe - jeśli macie to z gałązkami, nie zmienia to smaku, ale ja bardzo kiedy danie jest prezentowane w ten sposób :)
Tak przygotowanie danie wrzucamy do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.
Danie można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub możemy dodać więcej warzyw, wtedy nie potrzebujemy już dodatków.
Smacznego! :)
Składniki:
- dwie porcje łososia (ok 200g)
- cała paczka świeżego szpinaku
- kilka różyczek brokuła (ok 80g)
- pomidorki koktajlowe (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 100g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn (ok. 2 gałązki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Zaczynamy od wymieszania szpinaku z oliwą i posiekanym czosnkiem - wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego. odstawiamy na bok.
Łososia myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy go wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem - proponuje delikatnie "wymasować" rybę, wtedy lepiej się zamarynuje. Łososia układamy na wcześniej przygotowanym szpinaku (skórą do dołu).
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości plastry (jak kto lubi) - wszystko wrzucamy do naczynia ze szpinakiem i łososiem. na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe - jeśli macie to z gałązkami, nie zmienia to smaku, ale ja bardzo kiedy danie jest prezentowane w ten sposób :)
Tak przygotowanie danie wrzucamy do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.
Danie można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub możemy dodać więcej warzyw, wtedy nie potrzebujemy już dodatków.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz