Przejdź do głównej zawartości

46. Dieta pudełkowa homemade: szynka, która miała być indykiem + bonus

Mam to szczęście, że dostaje od rodziców i dziadków takie wspaniałości, jak jajka od kur z bardzo wolnego wybiegu babci czy mięsko. Z reguły mama dawała mi pierś z indyka, ewentualnie kurczaka, bo przecież i tak nic innego nie zjem (tudzież nie przygotuję), ale nie - nie tym razem. Danuta chyba we mnie trochę uwierzyła, jeśli chodzi o kulinarne podboje, o czym ja śmiałam zapomnieć. Na luzie wyjęłam mięsko - patrze, takie jakieś jasne, pewnie pierś z indyka. Pokroiłam, wymieszałam z zielonym pesto, sezamem i ziołami, zawinęłam w folię i zapiekłam. OK, nie wyszło złe, ale - jakież było moje zdziwienie, jak po upieczeniu okazało się, że to szynunia. Z indykiem ta moja skromna marynata byłaby zdecydowanie lepsza...

Podejście drugie: wyjęłam mięsko, patrze (znów) - pewnie indyk, podobny. Skucha. Lecz tym razem, nauczona doświadczeniem, spostrzegłam, iż jest to szynka :) Usmażyłam, poddusiłam i jest awesome.

Oto składniki:
kawałek szynki (sorry za precyzje, nie wiem ile to było :D)
kasza gryczana palona
brokuł (pół małego u mnie)
oliwa z oliwek

Przyprawy do mięsa:
czosnek
słodka papryka
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól

+ ziele angielskie i liść laurowy

W związku z tym, ze nie miałam mega mało czasu, pokroiłam w nieduże kawałki szynkę, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie polaną oliwą i posypałam wszystkimi przyprawami. Po kilku minutach (aż mięsko było miękkie i trochę się podpiekło), przerzuciłam wszystko to garnuszka z podgrzaną wodą (trochę na dnie) i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dusiłam na małym ogniu przez ok 30 min., przed wyłączeniem sprawdziłam czy już jest w porządku krojąc jeden kawałek.

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu: na 1L wody przypada 1 szklanka kaszy.

Brokuł ugotowałam na parze - polecam! Bez żadnych przypraw smakuje ekstra.


Bonus


Super szybki i pyszny przepis na przekąskę do pracy i nie tylko. 

Składniki:
pół gruszki
garść rukoli
dwie łyżki chudego twarogu
3 pokrojone pomidorki koktajlowe
łyżka oliwy z oliwek
trochę soli, pieprz

Składniki wymieszać i smacznie zjeść :) Pyszota!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...