Przejdź do głównej zawartości

40. Czekoladowa chmura / Moje wypieki

Korzystając z okazji, że mam mikser i troszkę bardziej cywilizowany piekarnik, postanowiłam ostatnio rozwinąć się w sferze pieczenia oraz gotowania :) Chodzą słuchy, ze wychodzi mi całkiem nieźle, aczkolwiek do perfekcji Świętej Danuty Żywicielki (buziaki mamo!) jeszcze mi baaaardzo daleko...
A zatem. Czekoladowa chmura to pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Ja, jak to ja, przytrzymałam je w piekarniku prawdopodobnie o pół minuty za długo i wyszło nieco twardsze niż powinno, ale i tak była pyszota. Polecam każdemu, wyjdzie na pewno! :) Czekam na wiosnę i sezonowe owoce, oj będzie pysznie...

Zdjęcie użytkownika CookSis - gotuj z pomysłem.


Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 dużych jajek
175 g drobnego cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau lub odrobina zapachu pomarańczowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm wykładając jej dno papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzać masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.

2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę, która więcej niż podwoi swoją objętość i będzie opadała z mieszadła miksera w postaci gęstej, jasnej i puszystej masy jajecznej. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie skórkę z pomarańczy i likier.

W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się, tworząc miejsce na krem.

Wystudzić.

Uwaga: jeśli ciasto nie opadnie - było pieczone zbyt długo i zostało przesuszone. Aby ułatwić opadanie natychmiast po upieczeniu obkrajam ciasto nożem od formy.


Krem z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 serka mascarpone, schłodzonego (lub trochę mniej, by krem był lżejszy)
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau/zapachu pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
kakao i odrobina c. pudru do oprószenia

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić z misie miksera i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i likier lub zapach.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, oprószyć kakao. Udekorować dowolnymi owocami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.

Smacznego! Omnomnom :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...