A zatem. Czekoladowa chmura to pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Ja, jak to ja, przytrzymałam je w piekarniku prawdopodobnie o pół minuty za długo i wyszło nieco twardsze niż powinno, ale i tak była pyszota. Polecam każdemu, wyjdzie na pewno! :) Czekam na wiosnę i sezonowe owoce, oj będzie pysznie...
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 dużych jajek
175 g drobnego cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau lub odrobina zapachu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm wykładając jej dno papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzać masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę, która więcej niż podwoi swoją objętość i będzie opadała z mieszadła miksera w postaci gęstej, jasnej i puszystej masy jajecznej. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie skórkę z pomarańczy i likier.
W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się, tworząc miejsce na krem.
Wystudzić.
Uwaga: jeśli ciasto nie opadnie - było pieczone zbyt długo i zostało przesuszone. Aby ułatwić opadanie natychmiast po upieczeniu obkrajam ciasto nożem od formy.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 serka mascarpone, schłodzonego (lub trochę mniej, by krem był lżejszy)
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau/zapachu pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
kakao i odrobina c. pudru do oprószenia
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić z misie miksera i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i likier lub zapach.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, oprószyć kakao. Udekorować dowolnymi owocami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.
Smacznego! Omnomnom :)
Komentarze
Prześlij komentarz