Jak się okazało, z dyni można zrobić o wiele więcej, niż tylko pyszną kremową zupę. :)
Autorka jednej z naszych ulubionych stron o gotowaniu - Marta Dymek, zaproponowała pyszną alternatywę ciasteczek owsianych w wersji jesienno-dyniowej :) Są bardzo aromatyczne, chrupkie i pasują idealnie do gorącej herbaty z miodem, imbirem i cytryną. Dodatkowo, ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Poniżej przedstawiamy własną wersję przepisu. Skusisz się?
Składniki na 20 - 30 ciasteczek.
2 szklanki mąki ryżowej (można użyć innej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki orzechów, posiekanych - u nas nerkowce
1/2 szklanka żurawiny
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki poza płatkami, następnie dodać płatki i ponownie krótko wymieszać.
2. W małej misce dokładnie wymieszać olej, cukier oraz puree dyniowe na gładką emulsję. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać, na koniec wsypać żurawinę oraz orzechy i wmieszać w ciasto.
3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formowania kulek użyć gałkownicy do lodów lub wykonać kulki ręcznie, a następnie spłaszczyć je delikatnie łyżką. Piec przez 17 – 20 minut, po czym wyjąć i wstawić pozostałą partię ciastek. Schowane w puszce wytrzymują do 10 dni.
Udanych wypieków!
Komentarze
Prześlij komentarz