Przejdź do głównej zawartości

36. Szybki indyk z grilla

Podejrzewam, że każdy z nas miał taki dzień, kiedy po prostu nie wiadomo, co do przysłowiowego gara wrzucić. Niby coś tam w lodówce jest (oprócz światła), ale ochoty i pomysłu na obiad brak.
Poniżej zestaw, który posmakuje prawdopodobnie każdemu :) Taki obiad jest nie tylko pyszny oraz pożywny, ale i bardzo szybki w przygotowaniu.

Wszystkie składniki są wzięte "na oko". Tak uczyła nas mama :)

Potrzebujesz:
1 dorodnej piersi z indyka
kilka pomidorów koktajlowych/innych
rukola
bazylia
kilka ziemniaków
sos balsamiczny
oliwa z oliwek
rozmaryn
tymianek
papryka słodka

Bardzo istotnym elementem przygotowania tego dania jest posiadanie grilla/opiekacza, który wygląda tak: >klik<. Dzięki niemu indyk jest soczysty (czas przygotowania jest stosunkowo krótki i mięso nie wysusza się), chrupiący i delikatny. Można również zapiec mięso w piekarniku, ale z pewnością będzie to trwało nieco dłużej.

1. Pokrój indyka w nieduże cząstki, obtocz w oliwie oraz posyp ulubionymi przyprawami - u nas to rozmaryn, tymianek i słodka papryka. Następnie poukładaj kawałki mięska na grillu i pozostaw do upieczenia, co kilka minut sprawdzając, czy nic się nie przypieka.
2. Jeśli zostało Ci miejsce na grillu, pokrój ziemniaki w talarki, posyp przyprawami i poukładaj obok indyka. Piecz wszystko, aż będzie zarumienione lub lekko podpieczone - wedle preferencji.
3. W międzyczasie przygotuj super szybką sałatkę - rukola, bazylia i pomidory polane mieszanką oliwy z oliwek oraz sosu balsamicznego. Pycha!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...