Podejrzewam, że każdy z nas miał taki dzień, kiedy po prostu nie wiadomo, co do przysłowiowego gara wrzucić. Niby coś tam w lodówce jest (oprócz światła), ale ochoty i pomysłu na obiad brak.
Poniżej zestaw, który posmakuje prawdopodobnie każdemu :) Taki obiad jest nie tylko pyszny oraz pożywny, ale i bardzo szybki w przygotowaniu.
Wszystkie składniki są wzięte "na oko". Tak uczyła nas mama :)
Potrzebujesz:
1 dorodnej piersi z indyka
kilka pomidorów koktajlowych/innych
rukola
bazylia
kilka ziemniaków
sos balsamiczny
oliwa z oliwek
rozmaryn
tymianek
papryka słodka
Bardzo istotnym elementem przygotowania tego dania jest posiadanie grilla/opiekacza, który wygląda tak: >klik<. Dzięki niemu indyk jest soczysty (czas przygotowania jest stosunkowo krótki i mięso nie wysusza się), chrupiący i delikatny. Można również zapiec mięso w piekarniku, ale z pewnością będzie to trwało nieco dłużej.
1. Pokrój indyka w nieduże cząstki, obtocz w oliwie oraz posyp ulubionymi przyprawami - u nas to rozmaryn, tymianek i słodka papryka. Następnie poukładaj kawałki mięska na grillu i pozostaw do upieczenia, co kilka minut sprawdzając, czy nic się nie przypieka.
2. Jeśli zostało Ci miejsce na grillu, pokrój ziemniaki w talarki, posyp przyprawami i poukładaj obok indyka. Piecz wszystko, aż będzie zarumienione lub lekko podpieczone - wedle preferencji.
3. W międzyczasie przygotuj super szybką sałatkę - rukola, bazylia i pomidory polane mieszanką oliwy z oliwek oraz sosu balsamicznego. Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz