Przejdź do głównej zawartości

30. Krem z buraka z mlekiem kokosowym / Jadłonomia

Nie znamy chyba nikogo, komu nie smakowałyby zupy typu krem - u nas najpopularniejsze do tej pory były te z dyni, pomidorów i papryki. Dzięki książki Jadłonomia odkryłyśmy kolejną perełkę - krem z buraka! To zdecydowanie mój faworyt w tej dziedzinie :)

Przygotuj:
3 duże buraki
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
mały kawałek wypestkowanej papryczki chilli albo szczypta chilli
1 duża puszka mleka kokosowego
1,5 szklanki wody
1-2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oleju
sól
czarny pieprz

Do podania:
posiekana natka pietruszki albo kolendry*

Przygotowanie:
-Piekarnik rozgrzać do 200 st. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45-50 minut.*
-Upieczone buraki wyjąć z folii i przez chwilę studzić, a potem przeciąć na połówki i pokroić na plasterki. Ćwiartkę buraka pokroić na cienkie paseczki i odłożyć. 
-W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekane czosnek, imbir i papryczkę chilli (chilli w proszku należy dodać z innymi przyprawami na końcu, po zmiksowaniu zupy). Całość dusić przez 1 minutę, a potem dorzucić pokrojone buraki i dokładnie wymieszać.
-Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
-Zmiksować zupę blenderem ręcznym na gładki krem, w razie potrzeby dodać wody. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem, ewentualnie chilli. Podawać bardzo gorącą z paseczkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry.

*do podania użyłyśmy garstki prażonych nasion z dyni i płatków migdałowych z natką pietruszki
*buraki przez przypadek zostały obrane i przekrojone wzdłuż - ale nic się nie stało :)
-w związku z tym, że jest nas teraz w domu trochę więcej, zrobiłyśmy wszystko z podwójnej porcji


Dajcie znać, czy smakowało! :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...