Przejdź do głównej zawartości

27. Grillowany łosoś z warzywami

Z tego co zauważyłam, nawet najwięksi przeciwnicy ryb tolerują (a nawet bardzo lubią) łososia. Nic dziwnego, ryba ta ma charakterystyczny, delikatny smak, mięciutkie mięso i jest bogata nie tylko w szereg wielu witamin, ale tez w kwasy Omega-3 i Omega-6, które nie są produkowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane w pożywieniu. Czy jeszcze ktoś ma opory przed spróbowaniem łososia? :) Po wykonaniu poniższego przepisu wszelkie wątpliwości pójdą w las! Obiecuję :)

Dzisiaj serwujemy grillowanego łososia z warzywami gotowanymi na parze (o dziwo parowar po ostatnich przygodach nadal działa :P) W miarę szybkie danie bogate w witaminki i do tego takie smaczne, że hej! Do przygotowania posiłku będziemy potrzebowali:

- filet z łososia (wybranej wielkości)
- ziemniaków
- marchwi
- brokuła
- ziół prowansalskich, cytryny

marynata:
- oliwa z pestek winogron
- sok z 1 cytryny
- sól 
- pieprz 
- zioła prowansalskie
- odrobina ostrej papryki

1. Mieszamy powyższe składniki na marynatę i "kąpiemy" w niej nasze filety, a następnie wrzucamy na rozgrzanego grilla (myślę, że piekarnik w tym przypadku również zdałby egzamin). 
2. W międzyczasie kroimy ziemniaczki i marchewkę na stosunkowo niewielkie kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Wszystko należy ugotować na parze do momentu, aż będzie mięciutkie.
3. Na koniec kroimy w ćwiartki cytrynę, którą wykorzystamy do polania łososia i całość posypujemy ziołami prowansalskimi (można również użyć ulubionych ziaren). Warzywa były tak pyszne, że nie wymagały dodatkowej soli :)

Tak przygotowany posiłek zawiera około:
- 390 kcal 
- 26 g białka 
- 39 g węglowodanów
- 14 g tłuszczów


Chcesz kontrolować ilość spożywanych kalorii każdego dnia? Ta strona na pewno Ci w tym pomoże:


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...