Z tego co zauważyłam, nawet najwięksi przeciwnicy ryb tolerują (a nawet bardzo lubią) łososia. Nic dziwnego, ryba ta ma charakterystyczny, delikatny smak, mięciutkie mięso i jest bogata nie tylko w szereg wielu witamin, ale tez w kwasy Omega-3 i Omega-6, które nie są produkowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane w pożywieniu. Czy jeszcze ktoś ma opory przed spróbowaniem łososia? :) Po wykonaniu poniższego przepisu wszelkie wątpliwości pójdą w las! Obiecuję :)
Dzisiaj serwujemy grillowanego łososia z warzywami gotowanymi na parze (o dziwo parowar po ostatnich przygodach nadal działa :P) W miarę szybkie danie bogate w witaminki i do tego takie smaczne, że hej! Do przygotowania posiłku będziemy potrzebowali:
- filet z łososia (wybranej wielkości)
- ziemniaków
- marchwi
- brokuła
- ziół prowansalskich, cytryny
marynata:
- oliwa z pestek winogron
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- odrobina ostrej papryki
1. Mieszamy powyższe składniki na marynatę i "kąpiemy" w niej nasze filety, a następnie wrzucamy na rozgrzanego grilla (myślę, że piekarnik w tym przypadku również zdałby egzamin).
2. W międzyczasie kroimy ziemniaczki i marchewkę na stosunkowo niewielkie kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Wszystko należy ugotować na parze do momentu, aż będzie mięciutkie.
3. Na koniec kroimy w ćwiartki cytrynę, którą wykorzystamy do polania łososia i całość posypujemy ziołami prowansalskimi (można również użyć ulubionych ziaren). Warzywa były tak pyszne, że nie wymagały dodatkowej soli :)
Tak przygotowany posiłek zawiera około:
- 390 kcal
- 26 g białka
- 39 g węglowodanów
- 14 g tłuszczów
Chcesz kontrolować ilość spożywanych kalorii każdego dnia? Ta strona na pewno Ci w tym pomoże:
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz