Lubicie budyń, ale ilość "E" na opakowaniu budyniu z torebki przyprawia Was o zawrót głowy? Mamy na to sposób - pyszne domowe cacko! :) W smaku nie różni się praktycznie niczym, a chociaż mamy pewność, że nic niepożądanego się w nim nie znajdzie.
Na jedną porcję (lub dwie mniejsze) potrzebujemy:
- 1 szkl. mleka
- 1 żółtko
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżeczki cukru waniliowego (lub lepsza opcja: niecała laska wanilii)
- dowolnych owoców (u mnie maliny i winogron)
- pół łyżeczki miodu
3/4 szklanki mleka przelewamy do garnuszka razem z cukrem waniliowym i miodem, w tym czasie blendując resztę mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, dodajemy zblendowaną miksturę i energicznie mieszając, trzymamy na małym ogniu jeszcze przez około minutę.
Całość przelewamy do naczynia potokniętego zimną wodą, posypujemy ulubionymi owocami i zajadamy :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz