Czy ktoś słyszał o fantastycznych i mega zdrowych babeczkach quiche? Jeśli nie, poniżej znajdziecie przepis w całej okazałości!
Idealnie nadają się na niespodziewaną wizytę przyjaciół czy pyszny i pożywny lunch do pracy - spróbuj koniecznie ;-)
W związku z tym, że standardowy przepis był troszkę nudny, dodałam kilka fajnych składników.
Składniki na ok. 18 babeczek:
-450 g szpinaku
-5 jajek
-papryka (użyłam czerwonej)
-nieduża cebula
-szklanka startego sera
-odrobina mąki żytniej razowej (sypnęłam trochę na oko)
-czubrica zielona, bazylia, można również dodać inne przyprawy wedle uznania
-ostry sos - ja dodałam salsy domowej roboty, prosto od mojej mamy :)
Przygotowanie:
Rozmrożony (w garnku lub mikrofalówce) szpinak dodaj do roztrzepanych
jajek, cebule lekko zeszklij na maśle. Pokrój wszystkie składniki i wymieszaj razem ze szpinakiem, a
następnie wlej do foremek. Jeżeli masz foremki silikonowe - nie trzeba
ich wcześniej smarować tłuszczem, natomiast w przypadku metalowych, jest
taka konieczność.
Rozgrzej piekarnik do 180^C i piecz 20 minut!
Są naprawdę przepyszne i bardzo zdrowe! Z pewnością jeszcze nie raz zawitają w mojej kuchni i czuję, że przepis będzie bogatszy o kolejne warzywka
:)
Komentarze
Prześlij komentarz