Przejdź do głównej zawartości

5. Bananowe placuszki


Uwaga, uwaga...

Tym razem gotowała Kinga, sama, samiuteńka ;-) Dzielę się dzisiaj z Wami fantastycznym przepisem na placki z bananów - w sam raz na letnią przekąskę! :-) 

Swój przepis zaczerpnęłam ze strony Ani Lewandowskiej  Healthy Plan by Ann  - gorąco polecam!

Co prawda, nie miałam wszystkich składników, zatem musiałam nieco zmodyfikować przepis...

Użyłam:
4 bananów
4 jajek

szczypty cynamonu
3 łyżeczek wiórków kokosowych
Masło roślinnego do smażenia


Dodatkowo, dodałam dwie łyżki mąki razowej - bez niej nie byłam w stanie przekręcić placków :-(
Pewnie moja siostra Ninka dałaby radę - ja jeszcze nie jestem tak doświadczona :-P

Na koniec dodałam garść malin, pokrojonego banana, pokruszone migdały i odrobinę sosu malinowego - pyszności!!!

Przepis idealny dla małych, kuchennych niezdar - placuszki są naprawdę banalne w wykonaniu, ich zrobienie poświęca dosłownie parę minut... Zabiegane i zapracowane osoby również mają szanse na zjedzenie czegoś zdrowego w ciągu dnia :-)

Poniżej załączam zdjęcia - enjoy!


Wszystko zostało zblendowane w 2-3 minuty - nie musisz uzyskać gładziutkiej masy, jednak nie powinna mieć zbyt wielu nieprzyjemnych grudek.


 Owoce dodałam na koniec - do dekoracji (i smaku!), jednak spokojnie można dodać garść malin, borówek czy jagód do masy, przed smażeniem ;-)

 PYCHA!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...