Przejdź do głównej zawartości

3. Burgery wegetariańskie

Dzisiejszy wpis poświęcimy pysznym hamburgerom dla wszystkich, którzy dbają o linię (niekoniecznie, żeby była gruba i wyrazista...:)) Dzięki nim z pewnością zaspokoicie apetyt oraz dostarczycie swojemu organizmowi dużo energii.

Co prawda był to mały eksperyment, a efekt końcowy pozostał niespodzianką do pierwszego kęsa - dziś mogę Was zapewnić, że warto zaryzykować :)

Do dzieła!


BUŁECZKI:

2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki letniej wody
½ szklanki mleka
3 łyżki oleju
1 ½ łyżki drożdży
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki letniej wody

Przygotowanie:

Połączyć siemię z wodą. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, a na koniec spęczniałe siemię. Wyrabiać na średnich obrotach miksera przez 2-4 minuty, następnie ulepić kulę i odstawić na około 45-60 minut.

Z ciasta uformować 8 kulek, ułożyć w dużej odległości od siebie (kulki bardzo rosną) i zostawić do wyrastania na ok. 30 minut.Wsunąć do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 12-15 minut, odstawić do przestygnięcia.




KOTLECIKI:

2 szklanki startych buraków
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki (można dać na oko ciut więcej)
łyżeczka suszonego imbiru
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 min. delikatnie obracając kotleciki na drugą stronę.








_______________

Efekt końcowy







Całość można skomponować w pyszne danie z pyszną sałatką :)


Dodałyśmy standardowy sos amerykański (z jogurtem naturalnym).




GOTOWE!


 Życzymy smacznego :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

29. Cytrynowa pasta z groszku / Jadłonomia

W związku z tym, że zostałyśmy posiadaczkami cudownej, przefantastycznej i bardzo kolorowej książki Marty Dymek - Jadłonomnia, testujemy ze smakiem nowe przepisy. Pierwszy dzień uznaję za bardzo, bardzo, ale to bardzo udany! :) Na pierwszy rzut proponuję cytrynową pastę z groszku z dodatkiem mięty.  Przygotuj: 450 g mrożonego groszku (3 szklanki) 1 cytryna 1 ząbek czosnku* 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej mięty* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia* sól czarny pieprz Przygotowanie: -W małym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić groszek i gotować przez 5 minut od momentu, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, a potem szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą (dzięki temu groszek zachowa piękny zielony kolor). -Cytrynę spażyć i otrzeć połowę skórki, a potem wycisnąć cały sok.* Czosnek posiekać. -Groszek połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą i zmiksować blenderem...

26. Kolorowa tarta warzywna

Z czym kojarzy się Wam tarta? Pierwsza myśl, która zawsze wpadała mi do głowy, to - amerykańskie sitcom-y! Cudowna tarta jabłkowa, która stygnie na parapecie, aż nagle przychodzi wujek Frank i zjada całą foremkę, dostając przy tym po uszach na sam koniec... Jest mnóstwo przepisów przeróżnych, słodkich i słonych ciast na tartę - mamy dzisiaj dla Was wersję warzywną, z dominującą żółtą cukinią. My jeszcze nie wyszłyśmy z zachwytu, więc naprawdę - w a r t o ją przyrządzić! Do roboty :) Ciasto (na średniej wielkości tortownicę): 250g mąki 125g masła 5g soli 50ml wody 1 żółtko Składniki: Pół dużej cukinii (lub jedna mniejsza) cebula kilka pomidorków daktylowych kilka listków bazylii blue cheese (lub mozarella) Do polania (można zmniejszyć proporcje): 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 białko odrobina słodkiej papryki Sałatka mix sałat z Biedronki pomidorki kiełki rzodkiewki papryka olej z orzechów włoskich Ciasto: Całość zag...

6. Migdałowe sherry

Długie, zimowe wieczory przed nami, zatem warto zabezpieczyć się w jakąś drobną, domową przekąskę, która potowarzyszy herbatce z imbirem przy czytaniu ulubionej książki. Poniższy przepis zawiera składniki na cztery porcje: Składniki -80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki) -1 czubata łyżka zmielonych migdałów   -2 łyżki madery lub słodkiego sherry   -80 ml śmietanki 30%   -100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek (można spróbować także z innymi owocami - my również improwizowałyśmy!)   -3 łyżki brązowego cukru Sos custard   -1 szklanka mleka   -4 płaskie łyżeczki mąki   -1 cukier waniliowy Sposób przygotowania   Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy miksturę do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Gdy sos zgęstnieje, zdejmujem...