Dzisiejszy wpis poświęcimy pysznym hamburgerom dla wszystkich, którzy dbają o linię (niekoniecznie, żeby była gruba i wyrazista...:)) Dzięki nim z pewnością zaspokoicie apetyt oraz dostarczycie swojemu organizmowi dużo energii.
Co prawda był to mały eksperyment, a efekt końcowy pozostał niespodzianką do pierwszego kęsa - dziś mogę Was zapewnić, że warto zaryzykować :)
Do dzieła!
BUŁECZKI:
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki letniej wody
½ szklanki mleka
3 łyżki oleju
1 ½ łyżki drożdży
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
Połączyć siemię z wodą. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, a na koniec spęczniałe siemię. Wyrabiać na średnich obrotach miksera przez 2-4 minuty, następnie ulepić kulę i odstawić na około 45-60 minut.
Co prawda był to mały eksperyment, a efekt końcowy pozostał niespodzianką do pierwszego kęsa - dziś mogę Was zapewnić, że warto zaryzykować :)
Do dzieła!
BUŁECZKI:
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki letniej wody
½ szklanki mleka
3 łyżki oleju
1 ½ łyżki drożdży
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
Połączyć siemię z wodą. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, a na koniec spęczniałe siemię. Wyrabiać na średnich obrotach miksera przez 2-4 minuty, następnie ulepić kulę i odstawić na około 45-60 minut.
Z ciasta uformować 8 kulek, ułożyć w dużej odległości od siebie (kulki bardzo rosną) i zostawić do wyrastania na ok. 30 minut.Wsunąć do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 12-15 minut, odstawić do przestygnięcia.
KOTLECIKI:
2 szklanki startych buraków
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki (można dać na oko ciut więcej)
łyżeczka suszonego imbiru
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz do smaku
KOTLECIKI:
2 szklanki startych buraków
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki (można dać na oko ciut więcej)
łyżeczka suszonego imbiru
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 min. delikatnie obracając kotleciki na drugą stronę.
Całość można skomponować w pyszne danie z pyszną sałatką :)
Dodałyśmy standardowy sos amerykański (z jogurtem naturalnym).
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 min. delikatnie obracając kotleciki na drugą stronę.
_______________
Efekt końcowy
Całość można skomponować w pyszne danie z pyszną sałatką :)
Dodałyśmy standardowy sos amerykański (z jogurtem naturalnym).
GOTOWE!
Życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz